Германия обвини Русия, че е изопачила коментарите на Бербок за войната в Украйна

Изявлението на външния министър бе ден, преди правителството да обяви, че ще предаде танкове "Леопард" на Киев

27.01.2023 | 17:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Германия обвини Русия, че е изопачила коментарите на Бербок за войната в Украйна

Русия е изопачила коментарите на германския външен министър Аналена Бербок за войната в Украйна за пропагандни цели. Това подчерта говорител на Министерството на външните работи на ФРГ, подчертавайки позицията на Берлин, че НАТО не трябва да става страна в конфликта, предава Reuters.

Бербок разгневи Москва с коментари на събитие в Страсбург във вторник, когато заяви, че "водим война срещу Русия, а не един срещу друг". Изявлението ѝ бе направено ден, преди германското правителство да обяви, че ще предаде на Украйна танкове "Леопард".

В канала си в Telegram говорителят на руското външно министерство Мария Захарова "се възползва от коментарите на Бербок", отбелязва агенцията, като доказателство, че Западът води "предумишлена война срещу Русия", пише "Фокус".

Берлин многократно подчертаваше в миналото, че иска да избегне превръщането на НАТО в страна в конфликта в Украйна. Именно това бе и една от причините за забавянето на решението на Германия за изпращането на танковете "Леопард" в Украйна.

"Руската пропаганда непрекъснато взима изявления, изречения, коментари, позиции на правителството, нашите партньори и ги използва за свои цели", подчерта говорителят на германското външно министерство.

Снимка: БГНЕС