Медицинските сестри на Острова стачкуват: Няма съотношение персонал - натоварване

Те искат по-високо заплащане и по-добри условия на труд

27.01.2023 | 20:08 Редактор: Ирена Бакърджиева
Медицинските сестри на Острова стачкуват: Няма съотношение персонал - натоварване

Болницата "Кингс колидж" е мястото, където е най-голямата група стачкуващи медицински сестри досега в Англия, Уелс и Северна Ирландия.

"Причината е заплащането и признанието за работата, която вършим, резултатът от нея, стресът и уменията ни. Ние сме специалисти с умения и заслужаваме заплащането, което трябва да получават специалистите с умения. Натовареността, която понасяме и съотношението на персонала, безопасното съотношение между персонал и натоварване вече не са налице", казва медицинската сестра Бен Джоунс.

"Затова трябва да се гарантира, че не се борим само за справедливо заплащане за нас, а също и за сигурността на пациентите и за тях да се полагат грижи безопасно", добавя Джоунс.

Медицинските сестри искат по-добро заплащане и условия на труд в Националната здравна служба, но правителството казва, че инфлацията е приоритетна, а министърът на финансите Джереми Хънт не е склонен на увеличение на заплащането тази година и иска да преговарят за следващата.

Медицинските сестри обаче продължават да стачкуват, като стачни действия вече са планирани за 1 февруари, когато над 400 хиляди работници от жп компании, държавни служители, медицински сестри и учители ще проведат координирани действия, пише bloombergtv.bg.

"Правителството определено не слуша какво казва обществеността. Тя до голяма степен подкрепя медицинските сестри и мисля, че те трябва да признаят това", казва Бен Джоунз.

Снимка: БГНЕС