Кривата на еврото и долара не спира да се променя - кой печели?

Оказва се, че силното евро е лоша новина за инвеститорите в доларовата зона

27.01.2023 | 15:21 Редактор: Вяра Димова
Кривата на еврото и долара не спира да се променя - кой печели?

Само преди няколко месеца едно евро струваше по-малко от един долар. През септември 2022 г. общата европейска валута достигна най-ниското си ниво от 20 години насам - 0,9538 долара.

До началото на ноември еврото остана под критичния курс от 1 долар. Оттогава насам обаче то успя силно да навакса. Ето, че през 2023 г. то се завръща. В четвъртък, 26 януари, еврото поскъпна до 1,0929 долара. Това е най-високото му ниво от миналия април насам и представлява ръст от над 14% спрямо най-ниската стойност през септември.

Все още не се вижда краят на възходящото движение. "В краткосрочен план еврото може да поскъпне до 1,10 долара", убедена е валутната експертка Антие Префке от Commerzbank. 

Промените в полза на еврото отразяват преди всичко очакванията на инвеститорите. От гледна точка на пазара в момента просто има повече аргументи за силна Европейска централна банка (ЕЦБ) и за по-малко агресивен американски Федерален резерв, пише DW.

"ЕЦБ изглежда все така твърдо решена да се бори с инфлацията, докато цикълът на лихвените проценти на Федералния резерв може би се забавя и приключва", обяснява Префке. "ЕЦБ все още е далеч от забавяне на темпа на повишаване на лихвените проценти", убедена е и Улрике Кастенс, икономист на DWS за Европа.

Напоследък все повече признаци сочат, че рецесията през настоящата година в най-лошия случай ще бъде много слаба. В най-добрия случай е възможен дори минимален ръст.

"Това обаче от своя страна ще говори за трайно повишени инфлационни рискове, включително поради вторични ефекти, както и за повишена бдителност от страна на ЕЦБ, на която може да се наложи да продължи цикъла на повишаване на лихвените проценти по-дълго, отколкото понастоящем сигнализира пазарът", обяснява Префке.

Силното евро е лоша новина и за инвеститорите в доларовата зона, тъй като потенциалните печалби от американските акции например поне частично се намаляват от отрицателните валутни ефекти. За разлика от тях инвестициите в еврозоната стават привлекателни за инвеститорите от доларовата зона.

Експертите очакват през следващите месеци темповете на инфлация да спаднат рязко. Като фактор те посочват и по-ниските цени на енергията. Така например фючърсите за газа по индекса TTF на борсата ICE в момента се котират на около 60 евро за мегаватчас.

По-нататъшен спад на инфлацията обаче би трябвало да затрудни значително паричните надзорници на ЕЦБ да поддържат инфлационния си сценарий и да продължат рестриктивния курс на повишаване на лихвените проценти, както е планирано. Така че е напълно възможно и това: поскъпването на еврото спрямо долара засега да приключи.

Снимка: pixabay