Ще има ли европари за границата ни с Турция? Полюсни позиции в Брюксел по въпроса

Българо-турската граница трябва да бъде приоритет в укрепването на ЕС, заяви Урсула фон дер Лайен

27.01.2023 | 13:44 Редактор: Тодор Петров

Българо-турската граница трябва да бъде приоритет в укрепването на ключовите външни граници на Европейския съюз, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Външните граници на Европейския съюз трябва да се подобрят, за да се овладее потокът от нелегални мигранти. А евросредства трябва да се пренасочат за укрепването на съоръженията най-вече на българо-турската граница, пише в писмо до европейските лидери Фон дер Лайен.

Позицията ѝ идва преди извънредната среща на върха с тема "миграционна политика". Фон дер Лайен изброява 15 мерки, които трябва да доведат до овладяване на притока от мигранти. Сред тях са разполагане на служители на "Фронтекс" и оборудване, а пари от европейските фондове да отидат за засилването на граничните капацитет и инфраструктура. 

По-рано еврокомисарят по разширяването Илва Йохансон заяви, че европейски пари няма да отиват за издигане на огради. Темата отново се появи на дневен ред, след като преди дни австрийският канцлер поиска Европа да даде помощ от 2 милиарда евро. 

"Ако харчим пари за стени и огради, няма да имаме пари за други неща", настоя Йохансон. Така тя отклони идеята на нидерландския министър на миграцията за европейско финансиране на гранични огради.

Нидерландия и Австрия бяха страните, които ни казаха "не" за Шенген, а преди дни при посещението си у нас австрийският канцлер заяви, че Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за подсилване охраната на границата. 

На ключовата си среща в Стокхолм някои от министрите на вътрешните работи призовават за по-голям натиск чрез визи и помощ за развитие за близо 20 държави, включително Ирак и Сенегал. А Брюксел отчита 330 000 нови нелегални мигранти миналата година, което е най-високото ниво от 2016 г. насам. Особен ръст се наблюдава по маршрута през Западните Балкани. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com


1
1 rate up comment rate down comment 0
интереси
преди 1 година
"Ако харчим пари за стени и огради, няма да имаме пари за други неща", настоя Йохансон. - Правилно е казала. Няма да имаме милиарди да поддържавме хунтата в Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар