Нехамер и Рюте попариха надеждите ни: Единни сме срещу разширяването на Шенген

Не е правилно България да бъде оставена сама с разходите, изтъкна австрийският канцлер 

27.01.2023 | 11:57 Редактор: Тодор Петров
Нехамер и Рюте попариха надеждите ни: Единни сме срещу разширяването на Шенген

Австрийският канцлер Карл Нехамер прие вчера във Виена премиера на Нидерландия Марк Рюте, за да обсъдят темата за миграцията. Австрия и Нидерландия се противопоставиха през декември на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство и изглежда продължават да са на същата вълна, коментира днес румънският информационен сайт "зиаре".

"Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента", е заявил Карл Нехамер, цитиран от "Кронен цайтунг".

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу нелегалната миграция на извънредната среща на ЕС, насрочена за началото на следващия месец. Премиерът на Нидерландия каза, че забелязва консенсус по темата в ЕС, но смята, че ще бъдат нужни няколко срещи на върха за решаването на този проблем.

Австрийският канцлер Карл Нехамер подчерта искането за финансова подкрепа от страна на ЕС за България и Гърция с цел охрана на външните граници на съюза. По думите му Австрия и Нидерландия имат едни и същи проблеми с прехвърлянето на бежанци.

Карл Нехамер обвини Европейската комисия, която не иска да финансира огради по границите, че има идеологически подход към проблема. 

"Не е правилно България да бъде оставена сама с разходите, защото в действителност българските гранични полицаи защитават и границите на Австрия и Нидерландия. Това не е идеологически подход, а прагматичен", казва Нехамер, цитиран от БТА. 

"Трябва да бъдем гъвкави и креативни. Също така е необходимо финансиране за техническо оборудване, за персонал и за дронове. От ключово значение е страни като България и Румъния да получат подкрепа. Една ограда, която не се наблюдава, не е бариера", е посочил австрийският канцлер .

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Вики
преди 1 година
Българските гранични полицаи умират живите са постоянно в стресови ситуации от ниски заплати , натовареност и непрекъснатите командировка. Обещаха им повече щатове но ги няма. За увеличение на заплатите им даже и не се коментира вече. Жалко за тия дето си отидоха. Бързо се забравя обещаното. Сега идат избори и пак ще почнат да заливат народа с празни приказки. Будалите които кръвнат...ще може лесно да бъдат преброени.*** МИЗЕРНИЦИ СА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ. Кога ли ще дойде за тях Видовден? Сигнализирай за неуместен коментар