Мощни експлозии в близост до Запорожката АЕЦ

МААЕ: Това още веднъж подчертава жизненоважното значение на съгласуването и бързото създаване на зона за ядрена безопасност

26.01.2023 | 22:38 Редактор: Вяра Димова
Мощни експлозии в близост до Запорожката АЕЦ

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) регистрираха експлозии в непосредствена близост до Запорожката атомна електроцентрала. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на организацията.

"Експерти от Международната агенция за атомна енергия, които присъстваха в атомната електроцентрала Запорожия в Украйна, съобщават, че извън съоръжението са избухнали мощни експлозии, което показва военни действия в близост до съоръжението, разположено на предната линия на продължаващия конфликт. Вчера около 10:00 ч. местно време бяха чути осем силни експлозии, от които вибрираха прозорците на административни сгради, днес те са повече", се казва в съобщение на агенцията, цитирано от БГНЕС.

"Признаците на военни действия в близост до АЕЦ още веднъж подчертават жизненоважното значение на съгласуването и бързото създаване на зона за ядрена безопасност и защита около централата", цитира пресслужбата на МААЕ нейния генерален директор Рафаел Гроси.