Корупционен скандал: Катар "взриви" футболния свят, а сега разтърси и Европейския парламент

Зам.-шефът на ЕП Ева Кайли е арестувана в рамките на разследване за корупция в Белгия

10.12.2022 | 12:11 Редактор: Тодор Петров
Корупционен скандал: Катар

Заместник-председателят на Европейския парламент - гъркинята Ева Кайли, е арестувана в рамките на разследване за корупция в Белгия. Вечерта тя беше изключена от социалистическата си партия ПАСОК. Групата на социалдемократите в Европейския парламент също незабавно прекрати членството ѝ.

Кайли е един от 14-те заместник-председатели на парламента и е евродепутат от 2014 година. Белгийската прокуратура обяви, че разследването засяга предполагаема престъпна организация, опит за търговия с влияние от страна от Персийския залив и твърдения за корупция и пране на пари. Освен петте ареста са били извършени и 16 обиска. Полицията е конфискувала 600 000 евро в брой, компютри и мобилни телефони.

От няколко месеца съществуват подозрения, че държава от Персийския залив се опитва да влияе върху политически и икономически решения на Европейския парламент. Според медийни публикации става въпрос за Катар, но информацията все още не е официално потвърдена. Твърди се, че значителни парични суми или подаръци са били раздавани на парламентаристи, заемащи стратегически позиции, предаде DW.

На 21 ноември арестуваната Кайли произнесе реч в Европейския парламент за продължаващото в момента Световно първенство по футбол в Катар. Тя определи спортното събитие като доказателство, че "спортната дипломация може да донесе историческа промяна в страна, чиито реформи са вдъхновили арабския свят". 

Тогава Кайли посочи още, че Катар е пионер в областта на трудовите права. Преди това гръцката заместник-председателка на Европейския парламент се е срещнала с катарския министър на труда Самих Ал Мари, обяви в Twitter посланикът на Катар в ЕС Кристиан Тудор.

Пресслужбата на Европейския парламент отказа коментар заради продължаващото разследване. Посочено беше единствено, че законодателният орган оказва пълно съдействие на белгийската полиция.

Снимка: Bloomberg.com