Хайнрих XIII - принцът, който организира опита за преврат в Германия

Наследникът на благородническата фамилия Ройс пази възгледите си в тайна дълго време

10.12.2022 | 08:27 Редактор: Тодор Петров
Хайнрих XIII - принцът, който организира опита за преврат в Германия

Хайнрих XIII многократно е преживял разочарования и впоследствие се радикализирал. Въпреки всичко никой не си е представял, че брокерът на недвижими имоти ръководи конспиративна група.

Прокуратурата твърди, че 71-годишният принц е бил начело на политическата структура на "Гражданите на райха". Тази седмица 25 от тях бяха арестувани в широкомащабна полицейска акция. Те са обвинени в планиране на държавен преврат с цел Германия отново да бъде превърната в монархия, която да бъде управлявана точно от принц Хайнрих XIII.

Принцът, наследник на благородническата фамилия Ройс, пази възгледите си в тайна дълго време. В реч, която изнасяа в Цюрих през 2019 година, те излизат наяве. Хайнрих XIII необезпокоявано обяснява, че германската държава като суверенен субект на международното право е престанала да съществува през 1918 и че разделението на властите в днешната Федералната република е илюзия, а политиката е спектакъл. След Първата световна война зловещите кръгове на финансовата власт превърнали Германия в своя машина за печатане на пари.

В речта си в Цюрих Хайнрих дава обяснение и за личните си мотиви, а именно историята на семейството си. Това е "династия, лишена от собственост след 1000 години управление", казва той.

Благородническият род на Ройс - доста непознат дори в Германия - е стара династия с богати традиции. Около 1100 година Хайнрих IV - римско-германският кайзер, който предприема известното покайно пътуване до папата в Каноса - превръща семейството във феодални владетели. Ето защо, между другото, и до днес всички мъже в семейството се наричат с първите си имена, предаде DW.

От XII век нататък родът Ройс управлява като съдебни изпълнители различни територии в днешните федерални провинции Бавария, Тюрингия и Саксония, както и на територията на днешна Чехия. От 1329 нататък членовете на рода Ройс управляват в ранг на принцове и по този начин принадлежат към висшата аристокрация. От фамилията произлизат дипломати и офицери, както и велик магистър на Тевтонския орден. А сега и главен конспиратор.

Принц Хайнрих XIII се оттеглил от семейната асоциация, която има около 60 членове, още през 2008 година. А след речта в Цюрих принц Хайнрих XIV Ройс-Кьостриц вече се бил "дистанцирал изцяло" от него.

Според телевизия MDR някогашният добър предприемач в сферата на недвижимите имоти очевидно се е превърнал в "объркан старец", който е "пристрастен към заблудите на конспиративните теории", казва принц Хайнрих XIV Ройс-Кьостриц.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Дрън Дрън
преди 1 година
Хайнрих XIII е артистът, който трябваше да изиграе ролята на бомба със закъснител. Против най-мощната икономика в ЕС ? Защо в Италия има толкова заговорници ? А кой пази 200 милиарда на Путин на Апенинския полуостров ? Защо не загасва двехилядното бунище ? Сигнализирай за неуместен коментар