Рязък скок в броя на журналистите, загинали по време на работа през 2022 г.

375 журналисти пребивават в затвори по света заради работата си

10.12.2022 | 08:01 Редактор: Тодор Петров
Рязък скок в броя на журналистите, загинали по време на работа през 2022 г.

Войната на Русия срещу Украйна, хаосът в Хаити и увеличаващото се насилие от престъпни групи в Мексико са допринесли за рязкото увеличаване на броя на журналистите, загинали по време на работа през 2022 г., сочи доклад, огласен вчера и цитиран от АП. 

Според доклада на Международната федерация на журналистите (МФЖ) през тази година 67 журналисти и служители в медии са загинали при изпълнение на служебните си задължения. През миналата години те са били 47. Тази година в Украйна са намерили смъртта си най-много представители на медии - 12, главно през първите седмици на руското нашествие.

Базираната в Брюксел МФЖ констатира също, че понастоящем 375 журналисти пребивават в затвори по света заради работата си. Те са най-много в Китай, вкл. Хонконг, Мианма и Турция. В доклада на МФЖ за миналата година лишените от свобода журналисти са били 365.

"Липсата на действия само насърчава онези, които се стремят да потискат свободното разпространяване на информация и да подкопават възможностите на хората да държат сметка на своите ръководители", заявява генералният секретар на МФЖ Антони Беланже, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС