Икономиката на Украйна се е понижила с 30,8% на годишна база през третото тримесечие на годината

Международният валутен фонд прогнозира, че ще се свие с около 35% през тази година

09.12.2022 | 22:30 Редактор: Вяра Димова
Икономиката на Украйна се е понижила с 30,8% на годишна база през третото тримесечие на годината

Брутният вътрешен продукт на Украйна се е понижил с 30,8% на годишна база през третото тримесечие на 2022 г., но забавяйки спада спрямо предходното тримесечие, когато се понижи с 37,2%, показват данни на Държавния статистически комитет на страната. Спрямо второто тримесечие БВП дори нарасна с 9 на сто.

В същото време месечната потребителска инфлация в страната за ноември се забави до 0,7% от 2,5% през октомври, като спрямо година по-рано се забави до 26,5%.

Най-големият шок за икономиката през последните месеци бяха ракетните удари на Русия по ключова украинска енергийна инфраструктура, което принуди предприятията и фабриките да съкратят работното си време и да се справят със значителни логистични проблеми и проблеми с веригите на доставки поради спирания на тока и недостиг на електроенергия, съобщи БНР.

"Сега ситуацията с цените на храните постепенно се стабилизира. Действията на правителството за контрол на тарифите за комунални услуги за жителите също допринесоха за ограничаване на инфлацията", посочи украинският министър на икономиката Юлия Свириденко. Тя очаква годишната инфлация за 2022 г. да остане под 30 на сто.

Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Украйна ще се свие с около 35% през тази година, въпреки че някои по-ранни прогнози определяха, че спадът може да достигне 50 на сто.

Снимка: pixabay