Радев и Ердоган: Необходимо е да засилим сътрудничеството си срещу нелегалната миграция

Вярвам, че като съюзници в НАТО трябва да бъдем по-силни от всякога, заяви турският президент

09.12.2022 | 18:54 Редактор: Ирена Бакърджиева

Необходимо е България и Турция да си сътрудничат в борбата с нелегалната миграция. И двете страни трябва да се подкрепят повече от преди. До тези изводи стигнаха президентите Румен Радев и Реджеп Ердоган, след среща в Истанбул.

"Ние високо оценяваме приноса на Турция за възпиране на повишаващия се миграционен натиск по нашата обща граница, която се явява и външна за ЕС и очакваме още по-голяма ангажираност в общите ни усилия. Разбираме и трудностите, пред които е изправена в страна по отношение на миграцията, затова и подкрепяме продължаването на съвместните с договорености и сътрудничество в ЕС", заяви Румен Радев.

Двамата разговаряха повече от два часа. 

"Преминаваме в период, в който не само Балканите, а и целият свят е изправен пред предизвикателства. Вярвам, че като съюзници в НАТО трябва да бъдем по-силни от всякога. Необходимо е и ефективно сътрудничество в борбата с незаконната миграция", посочи Реждеп Ердога.

Турският държавен глава постави за цел стокообменът между двете страни да се увеличи с 4 млрд. долара през следващата година и страната му да съдейства на София за доставките на природен газ. Модернизирането на граничните пунктове ще бъде в основата на сътрудничеството, особено с подобряването на инфраструктурата за контрол на храните.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR