Властите в Швеция зоват - пестете ток, за да не ви го спрем

Нарастват опасенията дали енергийните доставки ще са достатъчни след нарушенията на вноса от Русия

09.12.2022 | 16:36 Редактор: Вяра Димова
Властите в Швеция зоват - пестете ток, за да не ви го спрем

Шведският премиер призова днес жителите на страната да потребяват по-малко електроенергия на фона на нарасналото търсене заради студеното време, макар че операторът на газопреносната мрежа "Свенска Крафтнат" обяви, че няма непосредствена опасност от недостиг въпреки временните спирания на тока, предава Ройтерс.

В цяла Европа, където температурите падат, нарастват опасенията дали енергийните доставки ще са достатъчни след нарушенията на вноса от Русия заради войната в Украйна.

"Със застудяването на времето, рисковете нарастват и ситуацията още повече се усложнява, буквално казано, когато най-големият ядрен реактор в Швеция "Оскарсхамн 3" не работи", това заяви на пресконференция премиерът Улф Кристершон.

"Много шведи пестят електроенергия заради повишените разходи. Сега искаме да приканим населението на Швеция да пести електроенергия, за да се намалят рисковете от спиране на тока", каза той, цитиран от "Труд".

"Оскарсхамн 3“ е изключен за поддръжка до 18 декември, а реакторът "Рингхалс 4" ще оперира с намален наполовина капацитет през уикенда.

"Обикновено изнасяме много, но сега виждаме ползата от това да сме в състояние да внасяме чрез интерконектори, които ни свързват с други страни", каза шефът на системните операции в "Свенска Крафтнат" Понтус де Маре.

Оценката е, че няма висок риск от недостиг на електроенергия в непосредствено бъдеще.

Снимка: bloomberg.com