Кличко предупреди: Апокалипсисът може да се случи в Киев като в холивудски филм

Може да останем без ток, вода и отопление, хората да имат готовност за евакуация, призова кметът

07.12.2022 | 21:15 Редактор: Елеонора Танева
Кличко предупреди: Апокалипсисът може да се случи в Киев като в холивудски филм

Кметът на Киев - Виталий Кличко предупреди за апокалиптичен сценарий за украинската столица тази зима, ако руските въздушни удари срещу украинска инфраструктура продължат . Той допълни, че в момента  не е необходимо жителите да се евакуират, макар че трябва да са готови и за това, предаде Ройтерс.

"Киев може да остане без ток, вода и отопление. Апокалипсисът може да се случи, като в холивудски филм, когато няма да е възможно да продължаваме да живеем в домовете си заради ниските температури. Но ние се борим и правим всичко по силите си, за да гарантираме, че това няма да се случи", каза кметът в интервю за Ройтерс.

Картината обаче е мрачна: В столицата не достигат отопляемите убежища,  които да поемат общо 3,6 милиона жители в случай на пълно спиране на тока, а хората трябва да са готови за евакуация, ако тази ситуация се влоши.

"Подготвили сме почти 500 отделни отопляеми центъра в момента, но за град от 3 милиона жители това е нищо", каза кметът.

Бившият световен шампион по бокс тежка категория обрисува картина на задаваща се сурова зима за 1500-годишната украинска столица. Той описа сценарий, при който градът може да остане без централно отопление до пролетта във време, когато температурите могат да паднат до минус 15 градуса.

"Ако продължават прекъсванията на тока, докато температурите останат ниски, за съжаление ще сме принудени да изпомпаме водата от сградите. Иначе водата може да замръзне и да повреди цялата водоснабдителна инсталация, а жилищата да станат напълно негодни за обитаване", каза кметът, цитиран от БТА.

Той призова жителите да си подготвят запаси от храна и вода, както и да съберат дрехи и документите си в готовност за бързо заминаване, ако отоплението бъде изключено.

Кличко каза обаче, че към момента няма необходимост за евакуация, тъй като градът изпитва дефицит само на 20 процента от електроснабдяването си, а условията в столицата остават стабилни.

Снимка: БГНЕС