Има ли повод за тревога? Проф. Кантарджиев обясни защо скарлатината убива деца на Острова

В някои случаи бактериите навлизат в кръвта и причиняват изключително тежки инфекции

07.12.2022 | 18:56 Редактор: Тодор Петров

Девети смъртен случай във Великобритания на дете, болно от острата бактериална инфекция скарлатина. Само за последната седмица на ноември са регистрирани над 800 случая. За сравнение, през изминалата година по същото време те са били общо 186. 

Професор д-р Тодор Кантарджиев коментира, че една от главните причини за засилената заболеваемост от скарлатина при деца на Острова е неправилната употреба на антибиотици. 

"Това, което стана в Англия, е подобно на това, което стана преди 15 години във Великобритания. Подеха една кампания за разумно и ограничено потребление на антибиотици. Наистина намалиха употребата на антибиотици с 40% и увеличиха детската смъртност и смъртността на хора, които не бяха лекувани с антибиотици", обясни вирусологът.

Най-често симптомите на стрептококия са силно възпалено гърло, подути лимфни възли и висока температура. В някои случаи бактериите навлизат в кръвта и причиняват изключително тежки инфекции, известни като инвазивна стрептококова болест от група А. 

Лаура Руни от Лондон е майка на 5-годишната Фара, която се бори с бактериалната инфекция. Първите симптоми при дъщеря ѝ се появяват още през септември.

"Симптомите ѝ са висока температура, от крайно време има остра кашлица, обриви по ръцете. До този момент не бях чувала за стрептококи тип А", сподели тя.

Според проф. Кантарджиев отмяната на Ковид ограниченията също има съществена роля в повишаването на заболеваемостта при децата.

"Поради факта, че мерките, които действаха срещу Ковид, заболеваемостта от стрептококи намаля рязко. Именно заради това от падането на маските през пролетта три пъти се увеличиха случаите на скарлатина", посочи той.

Експертите подчертават, че българските лекари са подготвени да се справят с подобни вид инфекцията.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 1 година
Българските лекари са подготвени да се справят с това не се бойте Сигнализирай за неуместен коментар