САЩ одобриха $800 млн. помощ за сигурността на Украйна за догодина

Според Олексей Резников Русия е изразходвала много от ракетите си

07.12.2022 | 09:16 Редактор: Петя Кръстева
САЩ одобриха $800 млн. помощ за сигурността на Украйна за догодина

Американските законодатели одобриха помощ от 800 милиона долара за Украйна в сферата на сигурността за догодина. Същевременно след нападенията с дронове срещу руски бази и летища от Вашингтон заявиха, че не насърчават Украйна да извършва удари отвъд своите граници.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон не окуражава Киев за атаки извън границите на страната, но прави така че страната да разполага с нужната ѝ техника за защита. Позицията изрази и говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Не сме предоставяли на Украйна оръжия, които да бъдат използвани в Русия. Предоставяме ѝ онова, от които тя има нужда, за защитава своята суверенна територия, за да се противопостави на руския агресор, нарушил границите ѝ", подчерта Прайс.

Междувременно американският министър на отбраната Лойд Остин коментира, че Съединените щати не пречат на Украйна да развива собствените си способности за нанасяне за удари по далечни цели.

Дрон причини голям пожар на летище в руската гранична област Курск - ден след сходни удари по военновъздушните бази край Саратов и Рязан.

От своя страна, Русия е нанесла при вчерашните ракетни удари трайни щети по енергийната инфраструктура в областите Киев, Виница и Одеса в Централна и Южна Украйна, предаде БНР.

Украинският министър на отбраната Олексей Резников заяви, че Русия  вече е изразходвала много от ракетите си.

Продължават боевете в оспорваните Донецка и Луганска област. Украинският президент Володимир Зеленски потвърди решимостта си да отвоюва двата областни центъра, които бяха завзети от сепаратисти преди 8 години.

От ООН изразиха тревога заради руските удари срещу украинската инфраструктура и предупредиха за влошаване на хуманитарната криза.

"Нападенията срещу енергийната инфраструктура на Украйна, включително електроцентрали и топлоцентрали, оставят милиони хора без достъп до отопление, електричество и вода, добавяйки още едно опасно измерение към причинената от войната хуманитарна криза", заявиха от организацията.

Снимка: БГНЕС