Турската инфлация се забави за първи път от повече от година и половина

През ноември потребителските цени се повишиха с 84,4% на годишна база

05.12.2022 | 18:23 Редактор: Вяра Димова
Турската инфлация се забави за първи път от повече от година и половина

Турската инфлация се забави за първи път от повече от година и половина, въпреки че мерките за съживяване на икономиката преди изборите през 2023 г. може да я задържат висока за известно време.

През ноември потребителските цени се повишиха с 84,4% на годишна база, което е спад от 85,5% през предходния месец, според данни, публикувани днес. Средната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за 84,8%.

Статистическият ефект от високата база година по-рано и двата месеца на относителна стабилност на турската валута започват да спомагат за ограничаване на нарастването на разходите, въпреки че инфлацията остава близо до най-високата от 1998 г. насам. На месечна база цените през ноември нараснаха с 2,9%.

Тази година инфлацията достигна най-високото си равнище, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган пое властта преди почти две десетилетия, след като Турция започна да провежда политика, която дава приоритет на икономическия растеж и евтиното кредитиране за сметка на лирата и ценовата стабилност. Длъжностните лица обвиняват за по-бързото нарастване на цените високите разходи за суровини, отчасти причинени от нахлуването на Русия в Украйна, и други външни фактори.

Какво казва Bloomberg Economics:

"Експанзионистичните политики преди изборите през следващата година ще налеят масло в огъня. За да бъдат нещата още по-лоши, рисковете са и в посока нагоре: неотдавнашното забавяне на икономиката може да предизвика още по-големи фискални стимули от страна на политическото ръководство, което да стимулира допълнително търсенето и ръста на цените", казва икономистът Селва Бахар Базики.

Макар че инфлацията достига своя връх по-късно от първоначално очакваното от властите, Ердоган повтаря неконвенционалното си виждане, че по-ниските разходи по заемите са в състояние да облекчат цените. Той оказва натиск върху централната банка да намали референтния си лихвен процент до едноцифрено число - цел, която тя постигна с четвъртото си поредно намаление в края на ноември, с което основният лихвен процент достигна 9%.

Четете повече на bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС