"Франс прес": Медиите да следят внимателно Кристалина Георгиева през 2023 г.

Очакванията са тя да бъде на първа линия догодина

05.12.2022 | 13:13 Редактор: Искра Ангелова

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е една от личностите, които според агенция "Франс прес" трябва да бъдат следени от медиите с повишено внимание през следващата 2023 г.

Георгиева ще е на първа линия догодина заради опитите за предотвратяване на пълномащабна дългова криза. Пандемията и руско-украинският конфликт отслабиха световната икономика, предизвикаха скок на лихвите по заемите на капиталовите пазари и подхраниха главозамайващата инфлация. Озовали се между повишаването на лихвите и риска от рецесия, много от най-отслабените страни рискуват да изпаднат в неплатежоспособност.

Догодина с интерес ще трябва да се следи и британският принц Хари, защото през януари той ще публикува дългоочакваните си мемоари, които биха могли да съдържат неудобни истини за британското кралско семейство. Книгата може да породи доста вълнение и шумотевица няколко месеца преди церемонията за коронясване на новия британски крал - Чарлз Трети, бащата на Хари, припомня БТА.

Идната година ще е критично важна и за 44-годишния Рон Десантис. Популярният губернатор на щата Флорида беше преизбран на поста си през ноември и се очаква да обяви, че ще участва в надпреварата на републиканците за президентската номинация за изборите през 2024 г. Рон Десантис е изгряваща звезда в консервативния лагер на републиканците. В битката за републиканската президентска номинация той ще се изправи срещу Доналд Тръмп, бившия си ментор, който обаче сега го критикува и иронизира.

Снимка: БГНЕС