Армията на Германия разполага с боеприпаси само за два дни военни действия

Страната трябва да инвестира между 20 и 30 милиарда евро

05.12.2022 | 12:01 Редактор: Тодор Петров
Армията на Германия разполага с боеприпаси само за два дни военни действия

В германските медии се появиха тревожни заглавия за състоянието на армията на страната. В публикациите се твърди, че Бундесверът разполага с достатъчно боеприпаси само за два дни интензивни бойни действия. Изглежда, че цифрата е изтекла от анонимни източници в сектора на отбраната. 

Тази информация не може да бъде потвърдена, тъй като е държавна тайна. Но ако е вярна, това би означавало, че германските запаси от боеприпаси са доста под стандартите, които НАТО очаква. Пактът изисква всяка страна членка да разполага с достатъчно боеприпаси за 30 дни. Експерти по отбрана казват, че за да компенсира дори само този недостиг, Германия трябва да инвестира между 20 и 30 милиарда евро. 

Медиите от години публикуват истории за танкове и хеликоптери, които имат нужда от ремонт, за пушки, които не могат да стрелят добре, за войници, които тренират в студа без термобельо. След руската инвазия в Украйна канцлерът Олаф Шолц даде заявка за обрат. 

Той обяви увеличение на годишния бюджет за отбрана, което го направи най-големият в Европа. Анонсиран бе и еднократен "специален фонд" за модернизация на армията в размер на 100 млрд. евро.

Девет месеца по-късно някои все още се чудят къде е тази планина от пари. Темата стана повод и за грозната размяна на реплики между политици и представители на отбранителната индустрия за това кой следва да поеме инициативата за обещаната промяна, информира DW.

Германия е подписала договор за 35 американски изтребителя F-35 на стойност 200 млн. евро за бройка. Те обаче ще бъдат налични чак през 2027 година.

Партньорите от НАТО в Североизточна Европа вече се притесняват, че страната няма да бъде военният партньор, на когото могат да разчитат. Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс попита следното на конференция в Берлин в края на октомври: 

"Ние сме готови да умрем, а вие? Много неща ще зависят от военната мощ на вашата страна. Съжалявам много, но в момента не разполагате с военна мощ."