Китай облекчи строгите мерки за нулев Ковид, бизнесът възобнови работа

Страната съобщи за 30 014 новозаразени за последното денонощие

05.12.2022 | 09:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Китай облекчи строгите мерки за нулев Ковид, бизнесът възобнови работа

Бизнесът възобнови работа, а изискванията за тестове бяха облекчени в Пекин и в други китайски градове днес, след като страната бавно намали строгите мерки за нулев Ковид, които доведоха до протести в страната, предаде АФП.

Местните власти в Китай започнаха да премахват ограничения, които управляваха всекидневния живот от години, насърчени от разпореждане на централното правителство за нов подход в борбата с коронавируса.

В столицата Пекин, където много бизнеси възстановиха изцяло работата си, от днес жителите вече не трябва да показват отрицателен тест от последните 48 часа, за да използват обществен транспорт.

Финансовият хъб Шанхай, който премина през брутален двумесечен локдаун тази година, преминава на същите правила. Жителите му ще могат да посещават паркове и туристически атракции без скорошен тест.

В северозападния град Урумчи, където пожар уби 10 души и това се превърна в катализатор за протестите, супермаркети, хотели, ресторанти и ски курорти отвориха в понеделник.

Властите в централния град Ухан, където за първи път бе регистриран коронавирусът в края на 2019 г., и в провинция Шандун премахнаха тестовете за ползване на градски транспорт в неделя, предаде БНР.

Китай съобщи днес за 30 014 новозаразени за последното денонощие (около 1800 по-малко от предишния ден), от тях със симптоми – 4318. В страната се наблюдава спад на боря на инфекциите през последните дни след рекордни върхове от над 40 000 случая, наблюдавани в края на ноември. Няма починали от Ковид-19, ден по-рано жертвите на вируса са две. 

Снимка: БГНЕС