От 5 декември ЕС няма да купува руски петрол по море, това е 94% от руските доставки

Всякакъв внос на руски петролни продукти ще бъде спрян от 5 февруари

03.12.2022 | 22:50 Редактор: Елеонора Танева
От 5 декември ЕС няма да купува руски петрол по море, това е 94% от руските доставки

Правителствата на всички страни от ЕС одобриха днес писмено решението за въвеждане на таван на цената на руския суров петрол, транспортиран по море. Таванът е в размер на 60 долара за барел. Това потвърди днес Европейската комисия и заяви, че това проправя пътя и към публикуване на решението в Официалния бюлетин на ЕС и влизането му в сила на 5 декември, предаде Ройтерс.

Мярката е идея на Г-7,  а към нея се присъедини и Австралия. Тя съпътства и ембаргото на ЕС върху вноса на транспортируем по море от Русия суров петрол, което също влиза от 5 декември.

"Г-7 и всички страни членки взеха решение, което ще удари приходите на Русия дори още по-силно  и ще намали нейната способност да води война в Украйна. Това също така ще ни помогне да стабилизираме глобалните енергийни цени, от което ще се възползват страните по света, които сега се сблъскват с високите цени на петрола", се казва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирано от БТА.

От понеделник ЕС няма да купува никакъв транспортиран по море руски суров петрол, който съставляваше 94% от всички доставки на руския суров петрол за 27-те страни от блока, отбелязва Ройтерс, като се позовава на разяснителни указания на ЕС.

ЕС ще спре също така и всякакъв внос от 5 февруари на руски петролни продукти. Относно тези петролни продукти Г-7 ще въведе също таван на цените на по-късен етап, като ще използва точно същия механизъм, като за суровия петрол, поясни ЕС.

От понеделник компаниите за транспорт по море, регистрирани в ЕС, ще могат да транспортират руски суров петрол, само ако той се продава под или на цената от 60 долара за барел. На всеки два месеца този ценови таван ще се преразглежда, като първо преразглеждане ще има в средата на януари. Целта на това ще бъде да се държи цената на транспортирания по море руски суров петрол поне 5 процента под пазарната цена.

Руски танкери, натоварени с руски суров петрол преди 5 декември, ще бъдат освободени от ценовото ограничение за 45 дни или до 19 януари.

Ако при преразглеждането на ценовия таван има промени в него, то тогава ще има 90-дневна отсрочка, за да се гарантира, че нито един кораб няма да се окаже блокиран в морето с петрол, закупен на неприемлива цена.

Снимка: Bloomberg.com


3
0 rate up comment rate down comment 0
Da
преди 1 година
Светът е Украйна. С Русия е КНДР,СИРИЯ И СУДАН. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Аа може ли
преди 1 година
Евробардака да не ни въвлича във тяхната изгубена война.Русия има петрол те нямат съответно и ние щото сме в тази Евро пумия.Не ги ли виждате бесни пияни чички с цици,които не знаят кво правят в момента Европа губи и все още повече я забатачват.НЕОФАШИЗЪМ Е ТОВА НЕ СВОБОДА! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Абчж
преди 1 година
Най добре е Русия да приеме 60 долара .Та да видя тогава краварите как ще продават на 85. Сигнализирай за неуместен коментар