Македонските българи поискаха спешна среща с Оливер Вархей

Местните власти нямат никакво желание за диалог с нас, алармират те

02.12.2022 | 11:50 Редактор: Вяра Димова
Македонските българи поискаха спешна среща с Оливер Вархей

Неправителствените организации на македонските българи в РСМ поискаха среща с Оливер Вархей, комисар по въпросите на съседството и разширяването на ЕС, поради институционалната омраза и систематичната дискриминация към тях.

В ексклузивно интервю пред Милена Милотинова за предаването БРЮКСЕЛ 1 по Bulgaria ON AIR преди дни Вархей заяви, че е готов да се срещне с представители на организациите на македонските българи, ако те поискат среща с него. "Вратата ми е винаги отворена за всяка заинтересована страна от която и да е страна-кандидатка", каза той.

В писмото си те подчертават, че в родината им няма никакво желание за диалог с тях от страна на местните и централните власти, пише БГНЕС.

Ето и пълния текст от писмото на българите от РСМ:

Уважаеми г-н Комисар,

Моля, позволете ни да се представим!

Ние сме представители на неправителствените организации на открито идентифицираната като такава българска общност в РСМ. Окуражени от Вашето неотдавнашно изявление и готовност да ни приемете, се обръщаме към Вас с намерението и надеждата, че такава среща ще се състои възможно най-скоро, разбира се, в зависимост от Вашите възможности. Ежедневната стигматизация на нашата българска общност и невъзможността за установяване на диалог с местните и националните власти създават предизвикателства за нашата общност, които често надхвърлят нашите индивидуални и колективни възможности. Искрено се надяваме, че диалогът с Вас ще допринесе за намаляване на ежедневния натиск върху нас - гражданите на РСМ, които не се страхуваме, въпреки риска от дискриминация и езика на омразата, открито да отстояваме нашето македонско българско наследство и идентичност.

Уважаеми господин комисар, предварително Ви благодарим сърдечно за желанието да разберете нашата ситуация и да се срещнете с нас. Очакваме с нетърпение да получим Вашето предложение за среща.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
xsad
преди 1 година
като няма желание за диалог, трябва да има бомбардировки Сигнализирай за неуместен коментар