Протестите стреснаха китайските власти: Сменят подхода към контрола на Ковид-19

Висшите лидери се съсредоточат повече върху стимулирането на икономическия растеж

02.12.2022 | 11:40 Редактор: Вяра Димова
Протестите стреснаха китайските власти: Сменят подхода към контрола на Ковид-19

Висшите лидери на Китай вероятно ще сигнализират за по-прагматичен подход към контрола на Ковид-19 на ключова предстояща среща, като същевременно ще се съсредоточат повече върху стимулирането на икономическия растеж, казват икономисти.

24-членното Политбюро, висшият орган за вземане на решения на Комунистическата партия, обикновено се събира в началото на декември всяка година, за да определи общи насоки за икономическата политика за следващата година. 

След това целите на политиката, включително цел за брутния вътрешен продукт, се публикуват през март на годишната законодателна среща.

Най-важното за инвеститорите е как служителите ще балансират стратегията за нулев Ковид спрямо необходимостта от икономически растеж, пише bloombergtv.bg.

В знак на промяна на приоритетите гуверньорът на Китайската народна банка И Ган каза в петък, че фокусът на централната банка сега е върху растежа, добавяйки, че се поддържа "доста гъвкава" парична политика, за да се помогне на икономиката да се възстанови и да създаде работни места.

"Очакваме, че политическата позиция ще остане благоприятна за растежа през 2023 г., особено през първата половина на годината", каза Карлос Казанова, старши икономист за Азия в Union Bancaire Privee UBP SA в Хонконг.

Снимка: Bloomberg.com