Калната земя ще замръзне и Украйна ще има предимство, но не така стои въпросът с боеприпасите

Част от западните артилерийски системи са сериозно износени

02.12.2022 | 11:03 Редактор: Тодор Петров
Калната земя ще замръзне и Украйна ще има предимство, но не така стои въпросът с боеприпасите

Цивилното население в Украйна е изправено пред зимна хуманитарна катастрофа, но минусовите температури скоро биха могли да дадат на Украйна и някои военни предимства.

"В източната част на страната, където руската армия е окупирала голяма част от Луганска област, украинските военни разчитат на замръзналата земя", казва експертът по Украйна Нико Ланге. 

На североизток армията разполага с много превозни средства на колела, а за да може да използва мобилността, която е нейната сила, тя се нуждае от замръзнала земя. По протежение на фронта в източната част на страната руската армия демонстрира превъзходството си с мобилни гранатомети - системата ГРАД, създадена още в Съветския съюз. 

С помощта на тази система руската армия ежедневно обстрелва украинските позиции на голяма площ. Русия може постоянно да попълва нуждата от боеприпаси. Затова Украйна трябва да прекъсне руските маршрути за доставки – с помощта на западната артилерия на колела, като например френската система "Цезар". Точно за тази цел се нуждае от замръзнала, твърда земя, вместо от кални терени.

След няколко седмици предстои да бъде решен и друг важен проблем на украинската армия. Поради интензивното използване на западните артилерийски системи, част от тях са сериозно износени. До средата на декември в Словакия, на границата с Украйна, трябва да бъде готов център за ремонт на оръжия като германските самоходни гаубици 2000. 

"Украйна изразходва ракетите от системите за противовъздушна отбрана по-бързо, отколкото ги произвежда", казва Ланге, цитиран от DW

Това се отнася и до обикновените артилерийски боеприпаси, до които Русия има неограничен достъп. Друга е обаче ситуацията с руските ракети със среден обсег на действие, някои от които са с чипово насочване. Русия изстрелва все повече ракети със среден обсег и безпилотни самолети по украинската гражданска инфраструктура.

"Видяхме снимки, на които се вижда, че вече са използвани ракети, които всъщност са част от стратегическия резерв. А заради технологичните санкции Русия не може просто да произвежда тези ракети, защото не разполага с чиповете и технологиите за тях", обяснява Ланге

Така войната постепенно се превръща в надпревара за боеприпаси. Петдесетте държави от контактната група за Украйна, водена от САЩ, доставят все повече системи за противовъздушна отбрана.

Снимка: БГНЕС