Да не си жена в Афганистан: Без права и без достъп до образование

Образованието на жените е част от чуждестранната култура, заяви образователният министър на страната

02.12.2022 | 10:39 Редактор: Тодор Петров
Да не си жена в Афганистан: Без права и без достъп до образование

Образованието на жените е част от чуждестранната култура, въведена в Афганистан от емир Аманула (управлявал Афганистан от 1919 до 1929 г.) и падишах Мохамед Захир Шах (управлявал от 1933 до 1973 г.). Това изявление направи министърът на образованието Нада Мохамед Надим, цитиран от вестник "Hasht e Subh".

"Девическите училища са част от чуждата култура, която емир Аманула и падишахът Мохамед Захир Шах внесоха в Афганистан. По време на управлението на емир Амануллах много учени в областта на мюсюлманското право се обявиха срещу подобно решение", посочи министърът. 

След като поемат контрола над цял Афганистан в началото на септември 2021 г., поддръжниците на талибаните започнаха да налагат различни, според тях, временни ограничения за жените и момичетата, като обясняваха това с необходимостта от създаване на "подходяща ислямска среда" в държавата.

Те премахнаха Министерството по въпросите на жените, което съществува от около 20 години, и го замениха с Министерството на ислямските призиви, напътствията, заповедите за доброто и забраната на укоримото, и задължиха жените телевизионни водещи да носят хиджаб, предава БГНЕС.

В класните стаи се допускат само момчета и учители мъже. През март тази година Министерството на образованието забрани на момичетата от средните и горните класове да посещават училище.

Снимка: Bloomberg.com