Проф. Николаус Франке: Лошите времена са добре дошли за изобретателните хора

Професор с 20-годишен опит със съвети към младите предприемачит

01.12.2022 | 19:52 Редактор: Вяра Димова

Хибридният модел е бъдещето на образованието. В това е убеден професорът от Виенския икономически университет Николаус Франке.

От 20 години проф. Николаус Франке преподава в най-големия университет за икономика в Европа. Според германеца, който е избрал Виена за свой дом, лошите времена са добре дошли за изобретателните хора. 

"Помислете какво искате в живота - искате ли да решавате вие самите какво да правите, или други хора да решават за вас. Предприемачът е човек, който поема отговорността, идентифицира възможностите и после ги използва", казва проф. Николаус Франке.

Всеки десети в Австрия се определя като предприемач. Очакванията на 56-годишния преподавател са, че заради трудните икономически условия и войната в Украйна, все повече хора да се захванат с това. 

"Ние имаме нужда от предприемачи в обществения сектор, в политиката, в науката, в културата. Нашето благосъстояние зависи от предприемачеството. И има толкова много предизвикателства пред човечеството, като климатичните промени, война, глад, болести. И ние трябва да направим нещо. И това е да измисляме нови неща, решения. И това обикновено се прави от предприемачите", категоричен е професорът.

Във Виенския икономически университет има над 25 000 студенти, а най-много от чуждестранните студенти са българи. Проф. Франке обучава млади хора от 12 страни. Разказва им и за тъмната страна на предприемачеството. 

"Светлата страна е възможността да създаваш работни места, да създаваш по-добри продукти, по-добри услуги, по-добри бизнес модели. А тъмната включва експлоатация и сфери, които не са законни. Или дори не са приети от обществото", споделя проф. Николаус Франке.

По думите му пандемията от Ковид-19 е променила не само бизнеса, но и образованието.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и Мартин Ангелов. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
vesselap@gmail.com
преди 1 година
Толкова да е вярно, това, което казва той. Тези хора от нас, които мислим така трудно се намираме, разпознаваме и контактуваме помежду си. Вече никой няма време да коментира, обаче. Такива са времената. Аз попаднах тук случайно и благодаря за платформата. Сигнализирай за неуместен коментар