Европол разкри голяма престъпна мрежа за продажба на потенциално опасно конско месо

Задържани са 41 лица

01.12.2022 | 17:18 Редактор: Вяра Димова
Европол разкри голяма престъпна мрежа за продажба на потенциално опасно конско месо

Операцията, разработена съвместно от Европол и Испанската гражданска гвардия, беше насочена към незаконната продажба на конско месо, негодно за консумация. Престъпната мрежа е свързана с редица престъпления, включително измами с храни, пране на пари и документни измами. Непроследимото месо е било продавано на испанския, но също и на белгийския, германския и италианския пазар.

Разследването разкри голяма престъпна мрежа, която е променяла проследяването на конското месо чрез фалшифициране на документи за прехвърляне и идентификация. По време на оперативните действия националните органи арестуваха 35 лица, включително ръководителите на мрежата, и се насочиха към 6 дружества, свързани с престъпната организация. По време на обиските в Испания властите иззеха половин тон конско месо, негодно за консумация.

Злоупотребата с животни генерира милиони незаконни печалби, пише БГНЕС.

Заподозрените са придобивали коне от цяла Испания безплатно или като са плащали до 100 евро на животно. Поради няколко фактора тези животни не са били предназначени за пазара на храни и потенциалната незаконна печалба е била значителна. След като лидерът на престъпната мрежа се сдобива с достатъчно животни, за да задейства незаконната схема, през 2019 г. те създават цялостен обект за експлоатация на добитък и започват да изнасят месото за други европейски пазари. Испанските полицаи нахлули в тайните съоръжения и открили 80 коня, които били малтретирани и страдали от различни заболявания поради липсата на ветеринарен контрол.

Тази липса на надзор е представлявала значителен риск за развитието на зоонозни заболявания, предавани на хората. Дори една-единствена незаконна пратка генерирала 35 000 евро за превозвачите, като оборота от логистична гледна точка се оценявал на 4,5 млн. евро. Престъпната мрежа превръща калта в диаманти: отписаните коне, които струват само по 100 евро всеки, генерират незаконни печалби от около 1,5 млн. евро. 

Снимка: БГНЕС