ООН с шокиращ доклад: Всеки 23-и човек ще има нужда от помощ през 2023 г.

За осигуряването на помощ за 230 млн. най-уязвими хора ще са необходими рекордните $51,5 млрд.

01.12.2022 | 09:17 Редактор: Тодор Петров
ООН с шокиращ доклад: Всеки 23-и човек ще има нужда от помощ през 2023 г.

ООН отправи призив за отпускане на рекордни средства за помощ през следващата година заради войната в Украйна и други конфликти, извънредните ситуации, свързани с климата и все още продължаващата пандемия, които тласкат все повече хора към глад.

В годишния глобален хуманитарен преглед на ООН се посочва, че 339 милиона души по света ще се нуждаят от някаква форма на спешна помощ през следващата година - с 65 милиона повече от прогнозата преди година.

"Това е феноменално и депресиращо число", заяви ръководителят на службата за помощ на ООН Мартин Грифитс, като добави, че следващата година ще бъде в ход най-голямата хуманитарна програма, която светът някога е виждал.

"Ако всички хора, нуждаещи се от спешна помощ, се намират в една държава, тя би била третата по големина държава в света след Китай и Индия", каза той.

Новата оценка показва, че всеки 23-и човек ще има нужда от помощ през 2023 г., докато през 2015 г. това е бил всеки 95-и човек. Тъй като екстремните явления, наблюдавани през 2022 г., се разпростират и през 2023 г., Грифитс определи хуманитарните нужди като "шокиращо високи".

"Смъртоносните суши и наводненията опустошават общности от Пакистан до Африканския рог", каза той, като посочи и войната в Украйна, която "превърна част от Европа в бойно поле".

В годишния призив на агенциите на ООН и други хуманитарни организации се казва, че за осигуряването на помощ за 230 млн. най-уязвими хора в 68 държави ще са необходими рекордните 51,5 млрд. долара. Това е повече от 41 млрд. долара, поискани за 2022 г., въпреки че през годината сумата беше преразгледана до около 50 млрд. долара - като по-малко от половината от тази търсена сума беше финансирана.

Застъпващите се кризи вече са довели до това, че светът се сблъсква с "най-голямата глобална продоволствена криза в съвременната история", предупреди ООН. Организацията изтъкна, че до края на тази година се очаква най-малко 222 милиона души в 53 държави да се сблъскат с остра продоволствена несигурност, като 45 милиона от тях са изправени пред риска от гладна смърт, пише бгнес.

"Пет държави вече изпитват това, което наричаме условия, подобни на глада, в които с увереност, за съжаление, можем да кажем, че хората умират в резултат на това", каза Грифитс. В тези страни - Афганистан, Етиопия, Хаити, Сомалия и Южен Судан - част от населението е изправено пред "катастрофален глад" тази година, но все още не е обявен глад в цялата страна.

Грифитс заяви, че се надява 2023 г. да бъде година на "солидарност, както 2022 г. беше година на страдание". 

Снимка: БГНЕС