Студена зима за Франция: Правителството се готви за недостиг на ток

Мерките ще засегнат железопътните линии, метрото, училищата, университетите

01.12.2022 | 07:50 Редактор: Вяра Димова
Студена зима за Франция: Правителството се готви за недостиг на ток

Френското правителство започна да предприема конкретни мерки, за да се подготви за евентуални прекъсвания на електроснабдяването в различни части на страната през зимата, предаде ДПА. 

Премиерът Елизабет Борн ще инструктира регионалните служители да имат готовност за контролирани прекъсвания на подаването на електричество за не повече от два часа, съобщи пресцентърът на френското правителство. 

Зимата може да се окаже студена и Франция трябва да e готова да реагира, в случай че в определени моменти не може да доставя достатъчно електроенергия, за да задоволи търсенето. 

Причина за това са проблемите с френските атомни електроцентрали. Поддръжката на няколко ядрени електроцентрали беше отложена, а голяма част от 56-те реактора в страната все още не са включени в мрежата, съобщи БТА. 

Френското правителство подчерта, че има сключено споразумение за взаимопомощ с Германия, което предвижда Франция да доставя природен газ на Германия и да получава получава електроенергия в случай на нужда. 

Ако предстои прекъсване на електрозахранването, гражданите ще бъдат подробно информирани един ден предварително чрез специално мобилно приложение.

Токът няма да бъде спиран в болниците и в други важни обекти. Мерките обаче ще засегнат железопътните линии, метрото, училищата, университетите и др.

Снимка: bloomberg


1
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 1 година
Дрън-дрън ярина. От, кой руски сайт преписахте тази глупост?! Сигнализирай за неуместен коментар