Новооткритото лекарство срещу Алцхаймер може да има тежки странични ефекти?

Леканемаб забавя с 27% развитието на болестта

30.11.2022 | 17:50 Редактор: Тодор Петров

Експериментално лекарство забавя развитието на болестта на Алцхаймер. Учени от целия свят приветстваха обещаващите резултати за медикамента, но някои предупредиха за възможни тежки странични ефекти.

След десетилетни опити без резултат, за пръв път лекарство се оказва ефективно в забавянето на най-разпространената форма на деменция.

Клиничните изпитвания показаха, че леканемаб забавя с 27% развитието на болестта и вярваме, че това дава надежда на пациентите, болногледачите и лекарите, както и дава тласък на научните изследвания в областта на Алцхаймер", каза Иван Чонг от "Ейсай".

При болестта се наблюдава постепенно необичайно натрупване в мозъка на два ключови протеина - тау и бета-амилоид. Това води до смърт на мозъчни клетки, свиване на мозъка, загуба на памет и нарастваща неспособност за изпълнение на ежедневните задачи. Успехът на лекарството се крие в ограничаването на протеина бета-амилоид. 

"Всички осъзнаваме, че това не е лек, но за пръв път успяваме да забавим болестта на Алцхаймер и се опитваме да разберем значението на този научен пробив", коментира Мария Карийо от Асоциация "Алцхаймер".

Лекарството е ефективно само в ранните етапи на болестта на Алцхаймер, което може да ограничи употребата му, тъй като заболяването често се диагностицира късно. Оказва се и че има тежки странични ефекти, включително може да предизвика менингит и мозъчни кръвоизливи. 

И все пак учените по цял свят приветстваха леканемаб като първия голям пробив в борбата срещу Алцхаймер.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.