Руски бомбардировачи патрулират над Тихия океан, китайски - в Русия

Съвместните патрули не са били насочени срещу никоя друга държава

30.11.2022 | 15:19 Редактор: Искра Ангелова
Руски бомбардировачи патрулират над Тихия океан, китайски - в Русия

Руски и китайски стратегически бомбардировачи извършиха съвместен патрул над западната част на Тихия океан в демонстрация на все по-тесните връзки в областта на отбраната между двете страни, съобщи Асошиейтед прес.

Руското министерство на отбраната съобщи, че бомбардировачите Ту-95 на руските ВВС и китайските бомбардировачи Х-6K са прелетели над Японско море и Източнокитайско море по време на осемчасова мисия.

В рамките на ученията руските бомбардировачи за първи път кацнаха в Китай, а китайските бомбардировачи прелетяха до въздушна база в Русия, се казва в изявление на министерството. Съобщението отбелязва, че съвместните патрули не са били насочени срещу никоя друга държава.

Учението следва поредица от съвместни учения, които имат за цел да демонстрират нарастващото военно сътрудничество между Москва и Пекин, тъй като и двете страни са изправени пред напрежение със САЩ, коментира АП, цитирана от БТА.

През септември Пекин изпрати над 2000 военнослужещи заедно с повече от 300 военни превозни средства, 21 бойни самолета и три военни кораба за участие в мащабни съвместни учения с Русия. Маневрите отбелязаха първия път, когато Китай изпрати сили от три вида въоръжени сили за участие в едно руско учение, което беше определено като демонстрация на широтата и дълбочината на китайско-руското военно сътрудничество и взаимно доверие.

Сътрудничеството в областта на отбраната между Москва и Пекин се засили, след като руският президент Владимир Путин изпрати войските си в Украйна на 24 февруари. Китай категорично отказва да критикува действията на Русия, обвинявайки САЩ и НАТО, че са провокирали Москва. На свой ред Русия категорично подкрепи Китай на фона на напрежението със САЩ, което последва демонстративното посещение на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Снимка: БГНЕС

1
1 rate up comment rate down comment 0
Вече много ЖИТЕЛИ
преди 1 месец
ВЕЧЕ МНОГО ХОРА ЩЕ ИМА РУСИЯ, НЕ НЯКАКВИ СИ 135 МИЛИОНА, А НАЙ- МАЛКО ОКОЛО ПОЛОВИН МИЛИАРД. Сигнализирай за неуместен коментар