Шолц отново предложи Германия да изпрати ракетни комплекси Patriot на Полша

Според експерти обучението за използване високотехнологичните системи може да отнеме години

30.11.2022 | 07:57 Редактор: Вяра Димова
Шолц отново предложи Германия да изпрати ракетни комплекси Patriot на Полша

Германският канцлер Олаф Шолц заяви вчера, че предложението на страната му да изпрати ракетни комплекси Patriot на Полша остава отворено, въпреки че Варшава изрази желание те да отидат в Украйна, предаде Асошиейтед прес. 

Реакцията на Полша получи хладен отговор от Берлин, тъй като в Германия има опасения, че разполагането на въпросните комплекси в Украйна може да въвлече НАТО в руско-украинския конфликт. Освен това, според експерти, обучението за използване високотехнологичните системи може да отнеме години, което означава, че те няма да отговорят на непосредствените нужди на Украйна.

"Предложението ни към полското правителство да пази собствената си страна все още не е отпаднало“, каза Шолц по време на пресконференция в Берлин, съобщи БТА.

След като на 24 февруари Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна, НАТО засили отбраната на източния си фланг. Алиансът разположи американски батареи "Пейтриът" в Полша и германски батареи в Словакия, а в Румъния беше разположен френският еквивалент на тези комплекси.

Шолц каза, че днес е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, който му е благодарил за финансовата и военната подкрепа, която досега Германия е предоставила на Киев. Германските военни доставки включват и системи за ПВО.

Снимка: БГНЕС