Русия критикува папа Франциск, който осъди жестокостите във войната

Руският посланик към Светия престол се е срещнал с представител на Ватикана, за да изрази своето възмущение

29.11.2022 | 19:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
Русия критикува папа Франциск, който осъди жестокостите във войната

Русия отправи официален протест пред Ватикана заради изказване на папа Франциск, в което той осъди жестокостите във войната в Украйна, като обвини за зверствата основно чеченците и други малцинства, очевидно опитвайки се да спести критики срещу етническите руски войници, предаде Асошиейтед прес.

Руският посланик към Светия престол Александър Авдеев заяви за РИА Новости, че се е срещнал вчера с представител на Ватикана, за да изрази своето възмущение от изказването на папата пред списанието на йезуитския орден "Америка".

В интервюто, публикувано вчера, Франциск защити обичайното си нежелание да назове поименно руския президент Владимир Путин, като каза, че Украйна очевидно е "мъченическата жертва" на войната. Той обаче отбеляза, че макар Русия да е нахлула в Украйна, "като цяло най-жестоки са навярно тези, които са от Русия, но не са от руската традиция – като чеченци, буряти и други".

Очевидното разграничение, направено от папата между чеченците, които са предимно мюсюлмани, и бурятите – предимно будисти, от една страна, и етническите руски бойци, от друга, подразни Москва, отбелязва АП.

"Изразих възмущение от подобни инсинуации и отбелязах, че нищо не може да разклати сплотеността и единството на многонационалния руски народ", каза Авдеев. Преди това ръководителят на руската република Бурятия Алексей Циденов определи коментарите на папата като "най-малкото странни".

Не беше съвсем ясно какво Франциск имаше предвид, говорейки за хора, които следват "руската традиция", но може би ставаше дума за предимно руските православни християнски корени на близо 68 процента от населението на Русия. Той явно се опитваше да прокара разграничение между тези, които следват "руската традиция", и по-жестоките, както се твърди, чеченци и буряти, въпреки че руските войници са обвинявани във военни престъпления независимо от своята етническа принадлежност", посочва АП.

Това става в момент, когато Светият престол се опитва да посредничи между Русия и Украйна за уреждане на конфликта. От Римокатолическата църква полагат усилия да съдействат за мирни преговори, но досега без успех, предаде БТА.

Попитан за поредното предложение на Ватикана, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че Москва оценява жеста, но отбеляза, че Киев отказва да преговаря.

Снимка: БГНЕС