Столтенберг: Не можем да позволим на Путин да спечели, това ще е лош пример за други лидери

Генералният секретар на НАТО заяви, че Русия се опитва да използва зимата като оръжие във войната в Украйна

28.11.2022 | 20:21 Редактор: Ирена Бакърджиева
Столтенберг: Не можем да позволим на Путин да спечели, това ще е лош пример за други лидери

Генералният секретар на НАТО заяви, че руският президент Владимир Путин "се опитва да използва зимата като оръжие" във войната срещу Украйна и предупреди, че "трябва да сме готови за нови атаки". Той допълни, че съюзниците от НАТО са увеличили подкрепата си за Украйна със системи за противовъздушна отбрана, но се очаква едно от посланията на срещата в Букурещ да бъде необходимостта от засилване на тази помощ.

"Не можем да позволим на Путин да спечели, защото това ще покаже на други лидери, че могат да постигат цели със сила, а това ще бъде един много по-опасен свят за всички нас", каза Столтенберг.

Президентът Клаус Йоханис заяви, че източният фланг на НАТО се нуждае от повече възпиращи мерки и че лидерите на Алианса трябва да изготвят конкретни планове, така че в случай на нападение да се знае точно кой, какви войски и къде да изпрати"Не можем да оставяме тези решения за последния момент и след това да бъдем изненадани", каза Йоханис.

Клаус Йоханис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дадоха съвместни изявления за медиите в Двореца Котрочени. От днес Столтенберг е в Букурещ, където във вторник и сряда ще се проведе срещата на външните министри на държавите от НАТО, информира БГНЕС.

Малко по-рано Йоханис заяви, че стратегията на НАТО за увеличаване на присъствието на алианса на източния фланг трябва да бъде ускорена.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
В началото на 2022 Путин обяви, че няма намерение да напада Украйна. Не си удържа на думата. Думата му вече няма стойност. Сега иска мир. Обаче с него Европа и САЩ не искат да преговарят. Сигнализирай за неуместен коментар