Протестите в Китай удариха цената на петрола - най-ниската е от година

Размириците подпомогнаха долара като убежище, правейки суровините по-малко привлекателни

28.11.2022 | 10:00 Редактор: Елеонора Танева
Протестите в Китай удариха цената на петрола - най-ниската е от година

Петролът падна до най-ниското си ниво от декември насам, тъй като вълна от безредици в Китай наказа рисковите активи и замъгли перспективите за търсенето на енергия, добавяйки стрес на и без това крехкия глобален пазар на суров петрол.

West Texas Intermediate потъна под $74 за барел след три седмици на загуби. Протести срещу суровите антивирусни ограничения избухнаха в най-големия вносител на суров петрол в света през уикенда, включително демонстрации в Пекин и Шанхай, стимулирайки широка разпродажба на суровините в началото на седмицата. 

Размириците подпомогнаха долара като убежище, правейки суровините по-малко привлекателни и навредиха на мобилността в Китай.

Спадът на петрола е последният обрат в бурни 12 месеца - нестабилност, предизвикана от войната в Украйна, агресивното затягане на централните банки за борба с инфлацията и безмилостните опити на Китай да изкорени Ковид-19. 

През последните дни дипломатите от Европейския съюз също бяха затънали в преговори за таван на цените на руския суров петрол, като преговорите трябва да бъдат подновени по-късно в понеделник.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com