От почитане на памет до исторически протести: Китай поиска оставката на Си Дзинпин

Заради липса на свобода на мненията и свобода на печата много хора дори не смеят да произнесат името на управника

27.11.2022 | 11:57 Редактор: Ирена Бакърджиева
От почитане на памет до исторически протести: Китай поиска оставката на Си Дзинпин

В Шанхай започна нещо, което през изминалата нощ постепенно прерасна в исторически протести. Между полунощ и четири часа сутринта на едно кръстовище в Шанхай се събраха около 1000 души, за да почетат паметта на загиналите при пожар в многоетажна сграда в Урумчи. Това възпоменание постепенно се превърна в протест срещу строгите мерки, приети от държавната власт за ограничаване на пандемията от коронавирус в Китай.

Хората настояха за свобода и прекратяване на локдауните, като този в Урумчи, който продължава вече повече от 100 дни. Във видеоклипове, които се разпространяват в мрежите, те дори призоваха китайския държавен и партиен лидер Си Дзинпин да подаде оставка.

Подобни протести и открито критични изказвания срещу държавния и партиен лидер са нечувани. В Китай няма свобода на мненията и свобода на печата. Много хора дори не смеят да произнесат името на Си Дзинпин.

През нощта спорадични протести срещу мерките за ограничаване на коронавируса е имало и в други градове на Китай. В столицата Пекин жителите на някои жилищни блокове се противопоставиха на принудителното им затваряне. В град Нанкин, в източната част на страната, студенти протестираха в университетското градче. В китайските социални мрежи постоянно се появяваха видеоклипове от тези протести, които цензурата изтриваше в рамките само на няколко минути.

В Нанкин, както и на други места, хората носели със себе си бял лист хартия, което явно е било знак за мълчалив протест срещу цензурата. В същото време бялото е и цветът на траура в Китай.

В Урумчи, столицата на китайския регион Синдзян, при пожар във висока сграда в четвъртък загинаха десет души. Хората обвиняват за смъртта им мерките за локдаун, при които блокираните пътища са възпрепятствали спасителните работи на пожарникарите, пише DW.

За четвърти пореден ден Китай отчита дневен рекорд по брой на нови заразени от началото на пандемията. Според данните в момента има 39 791 нови случая на Ковид-19. Държавното ръководство на Китай продължава да се придържа към строга политика на "нулев Ковид".

За тази цел властите затварят хората в къщите и апартаментите им, без право да ги напускат. Има масови тестове, ограничения за напускане на страната и забрани за пътуване. Китай засега не предвижда разхлабване на ограниченията.

Снимка: БГНЕС