Рускини притискат Кремъл, искат да спасят съпрузите и синовете си от фронта

Властите обещават парични и други помощи за семействата на призованите

27.11.2022 | 10:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
Рускини притискат Кремъл, искат да спасят съпрузите и синовете си от фронта

Отчаяно желаейки да спасят своите синове и съпрузи от фронтовата линия в Украйна, руските жени оказват натиск върху Кремъл, което е поредният знак за ширещото се недоволство, предизвикано от войната.

Усилията на съпруги и майки се разраснаха, след като на 21 септември Владимир Путин нареди да бъдат призовани 300 000 резервисти, което принуди властите да им обърнат внимание. Регионални губернатори се срещнаха с активисти и обещаха да помогнат, а руският президент планира да проведе собствено заседание с тях още тази седмица.

С напредването на деветия месец на войната усилията на Путин да предпази населението си от последиците от сраженията на места изчерпват възможностите си и Кремъл се стреми да намали въздействието им, където може. Властите обещават парични и други помощи за семействата на призованите и се ангажират да се погрижат за правилното им екипиране и обгрижване.

Протести срещу изпращането на мобилизирани роднини на фронта се провеждат в поне 15 региона, като най-големите са в близост до границата с Украйна, според данни, събрани от Verstka, независима медия, която е една от малкото, отразяващи движението. Обикновено исканията на семействата не са политически, а се съсредоточават върху това да се гарантира, че мъжете им ще получат подходящо обучение и екипировка и че за тях ще се полагат грижи на фронта.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС