Свлачището в Италия остави зад гърба си една жертва, 13 ранени и 11 души в неизвестност

Останалите без подслон хора се настаняват по хотели

27.11.2022 | 09:35 Редактор: Ирена Бакърджиева
Свлачището в Италия остави зад гърба си една жертва, 13 ранени и 11 души в неизвестност

Една е жертвата до моментна на остров Иския в Италия, където се образуваха редица свлачища в резултат на лошото време и поройните дъждове. Това е 31-годишна местна жителка. Ранените са 13 души, един от които в тежко състояние. Издирват се 11 души. Останалите без подслон хора се настаняват по хотели. 

Най-много пострада селището Казамичиола терме, през което премина голямо свлачище, тръгнало от планината Епомео. Оцелели граждани споделят за изпитан неописуем ужас и страх.

Над 300 души от спасителните екипи продължават издирването на изчезналите. Съдействие оказват и военните с техника, хеликоптери, готовност за това има военният кораб "Сан Джорджо". Близо 100 души, блокирани без ток и вода в жилищата им, вече са спасени. Много са семействата, които не могат да се върнат по домовете си заради хидрогеоложки опасности.

Специалисти обясниха, че теренът на острова от вулканичен произход е податлив на свлачища и строителството е несъобразено с това. Президентът на Италия Серджо Матарела следи ситуацията и изрази благодарност към спасителите, съобщи БНР.

Италианското правителство ще проведе извънредно заседание днес по обед. Френският президент Еманюел Макрон разговаря с премиера на Италия Джорджа Мелони, изказвайки своята солидарност. Остров Иския беше любимо място за ваканция на бившия канцлер на Германия Ангела Меркел.

Снимка: БГНЕС