Зеленски: Гладът не трябва да се използва като оръжие никога повече

"Правим всичко възможно и невъзможно, за да спрем новата политика геноцид на Русия", заяви украинският президент

27.11.2022 | 08:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Все още в 14 украински области, както и в Киев, има ограничения на снабдяването с ток. Те засягат повече от сто хиляди абонати във всяка една от областите", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Той допълни, че в събота следобед Русия е извършила ракетна атака по жилища в Днепропетровска област, където са ранени цивилни. Обстрелвани са и Донецка област, южната част на страната, както и други региони.

Относно новата инициатива на Киев "Зърно от Украйна", която беше обявена във вчерашния ден на възпоменание за Гладомора през 1932-1933 г., Зеленски подчерта, че никога повече гладът не трябва да се използва като оръжие:

"Украинците преживяха геноцид. И днес ние правим всичко възможно и невъзможно, за да спрем новата политика геноцид на Русия. Нова, но подобна на онази, която уби милиони хора през XX век. И ние не просто се борим с агресията. Стъпка по стъпка създаваме система, която ще спре агресията, ще ликвидира последствията от нея и ще гарантира дългосрочна сигурност - сигурността на Украйна, цяла Европа и света", подчерта Зеленски.

Повече от 20 държави подкрепиха инициативата. Общата сума, която е събрана за "Зърно от Украйна", вече е около 150 млн. долара. Подготвят се и до 60 кораба, които да напуснат пристанищата с украинско зърно.

На конференцията "Зърно от Украйна" по видеоконферентна връзка българският президент Румен Радев заяви, че са необходими решителни, колективни усилия на световната общност за справяне с нарастващата несигурност в доставките на храни.

А при поредна размяна на военнопленници Украйна вчера успя да си върне 12 украинци от руски плен. От тях трима са цивилни, двама са офицери, а седем са редници и сержанти, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Той допълни, че през тази седмица в Украйна от плен са върнати 98 украинци.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че Киев е върнал на Москва девет руски военнопленници. Освободените руски военнослужещи ще бъдат откарани в Москва с руски военно-транспортни самолети, за да получат лечение и рехабилитация в медицински учреждения, уточниха от руското военно министерство.

Снимка: БГНЕС