Американски учени създадоха изкуствен патоген на Ковид-19, срещу който няма ваксина

Той е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан

26.11.2022 | 23:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Американски учени създадоха изкуствен патоген на Ковид-19, срещу който няма ваксина

Изкуствен патоген на коронавирусна инфекция, базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, е бил създаден през октомври от учени от Бостънския университет. Това съобщи генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на Войските за радиационна, химическа и биологична защита (ВХБЗ) на въоръжените сили на Руската федерация, в събота по време на брифинг преди конференцията на държавите - страни по Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия (КБТО), предава ТАСС.

"През октомври в Бостънския университет беше създаден изкуствен патоген на коронавирусна инфекция на базата на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан. Модифицираният вирус, получен от американците, причини смъртта на 80% от болните моделни животни с развитието на атипични неврологични симптоми и тежко белодробно увреждане. Изследването на защитните свойства на антителата показа 11-кратно намаляване на способността им да неутрализират нов патоген и неефективността на съществуващите ваксини", заяви Кирилов.

Министерството на здравеопазването на САЩ уж е решило да проведе разследване на дейността на ръководството на университета. Кирилов твърди, че "Бостънският експеримент" предполага, че в Съединените щати липсва система за правителствен надзор върху научноизследователската и развойна дейност в областта на генното инженерство и синтетичната биология, пише "Фокус".

"Въпреки високите биологични рискове, изследването е финансирано от държавния бюджет на САЩ без съответното одобрение на националния регулатор по биобезопасност", подчерта той.

Снимка: Pixabay