МААЕ изпрати експерти във всички украински АЕЦ, за да помогнат на персонала

От началото на септември в Запорожката АЕЦ са експерти на МААЕ, които оказват подкрепа

25.11.2022 | 11:36 Редактор: Ирена Бакърджиева
МААЕ изпрати експерти във всички украински АЕЦ, за да помогнат на персонала

Във всички АЕЦ в Украйна са пристигнали експерти от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), за да окажат подкрепа и помощ на персонала. Това заяви генералният директор на агенцията Рафаел Гроси във видеообръщение в Twitter, цитирано от Укринформ.

"Наскоро Украйна призова МААЕ да предостави, както беше със Запорожката АЕЦ, подкрепа и помощ на място – в Ровненската, Хмелницката, Южноукраинската и Чернобилската АЕЦ. Тази подкрепа започна. Трябва да направим всичко, за да предотвратим ядрен инцидент във всички украински АЕЦ", каза Гроси.

Той припомни, че от началото на септември в Запорожката АЕЦ са експерти на МААЕ, които оказват подкрепа и помощ на персонала на централата. Според генералния директор вече се вижда напредък в създаването на зона за физическа и ядрена сигурност около тази атомна централа.

"Но във време, когато светът е съсредоточен върху опасната ситуация в атомната електроцентрала "Запорожие", най-голямата атомна електроцентрала в Европа, не трябва да забравяме другите ядрени съоръжения в страната", подчерта Гроси.

В сряда в резултат на руските ракетни удари за първи път всички украински атомни електроцентрали загубиха външно електрозахранване, за известно време те зависеха от работата на дизеловите генератори. "Не можеше да си представим тази безпрецедентна ситуация преди няколко месеца. И това предизвиква голяма загриженост", заяви генералният директор на МААЕ.

Той отбеляза необходимостта от гарантиране на физическата сигурност на украинските атомни електроцентрали, така че подобни инциденти да не се случват отново, пише "Фокус".

Благодарение на усилията на международната общност през септември беше възможно да се осигури постоянното присъствие на четирима експерти на МААЕ в атомната електроцентрала в Запорожие, която беше превзета от руснаците.

Снимка: БГНЕС