EMA: Разочароващ е броят на европейците, поставили бустер преди зимния период

Средното ниво на реваксинация сред хората, изложени на най-висок риск от коронавирус, възлиза на едва 29%

24.11.2022 | 23:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
EMA: Разочароващ е броят на европейците, поставили бустер преди зимния период

Броят на европейците, които в последно време са си поставили бустерни дози ваксина срещу коронавирус, "по-скоро буди разочарование", заяви днес Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), цитирана от Ройтерс.  

Средното ниво на реваксинация или поставяне на бустерни дози сред хората, изложени на най-висок риск от заболяването, възлиза на едва 29%. 

"Притеснително е, че хората, които са най-застрашени от хоспитализация или от тежко протичане на коронавируса, нямат адекватна защита", заяви Марко Кавалери, ръководител на ваксинационната стратегия в Европейската агенция по лекарствата. 

По думите му макар и през последните седмици да не се наблюдава голямо увеличаване новите случаи, през зимните месеци ситуацията може да се промени, предаде БТА.

Според последните данни на Световната здравна организация (СЗО), разпространени вчера, през последните седем дни в ЕС са регистрирани 724 000 нови инфекции или с 11% по-малко спрямо предходната седмица. В началото на миналия месец, когато експертите предупреждаваха за опасност от нова Ковид вълна, броят на новозаразените на седмична база достигна 1,5 милиона. 

Кавалери предупреди, че коронавирусът се развива с бързи темпове и че се появяват все повече нови подварианти на Омикрон, които са резистентни на ваксините.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
Сс
преди 1 година