Меркел планувала среща между ЕС и Путин преди войната, но не ѝ достигнала политическа тежест

Бившият германски канцлер казва, че с оттеглянето ѝ е дошло "време на нов подход"

24.11.2022 | 22:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Меркел планувала среща между ЕС и Путин преди войната, но не ѝ достигнала политическа тежест

Бившият германски канцлер Ангела Меркел каза в интервю, публикувано днес в сп. "Шпигел", че година преди началото на войната в Украйна е искала да се проведат преговори между европейските страни и Владимир Путин, но в края на мандата си вече не е виждала никаква възможност да му повлияе, предаде Ройтерс. 

През лятото на миналата година Меркел и френският президент Еманюел Макрон се готвели да настояват за независим формат на преговори с Путин в рамките на Европейския съвет.

"Аз обаче вече нямах силата да прокарам тази идея, защото в края на краищата всички знаеха, че освобождавам длъжността си през есента", разказва бившият канцлер.

Меркел, която се оттегли от политиката след 16 години начело на Германия, предаде властта на социалдемократа Олаф Шолц през декември.

Американският президент Джо Байдън се срещна с Путин през юни миналата година.  Два месеца по-късно бившият германси лидер, която отлично владее руски език, направи прощална визита в Москва, предаде БТА.

"Усещането беше много ясно: "Властта Ви в политиката вече е приключила". За Путин само властта има значение", разказва тя пред "Шпигел".

Въпреки това Меркел казва, че с оттеглянето ѝ е дошло "време на нов подход", тъй като нейното правителство не е успяло да постигне напредък не само по отношение на Украйна, но и също и по конфликтите в Молдова, Грузия, Сирия и Либия.

Снимка: БГНЕС