Песков: Киев може да прекрати страданието на украинците, като изпълни исканията ни

Говорителят на Кремъл допълни, че Москва не възнамерява да снабдява с газ страни, подкрепящи въвеждането на таван на цените

24.11.2022 | 15:35 Редактор: Ирена Бакърджиева
Песков: Киев може да прекрати страданието на украинците, като изпълни исканията ни

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че Киев може "да сложи край на страданието" на украинския народ, като изпълни руските искания за решаване на конфликта, предаде Ройтерс. Думите на Песков бяха в отговор на въпрос дали Русия се притеснява от ефекта, който атаките срещу украинската енергийна структура оказват върху населението. 

"Както досега не е имало удари по социални обекти, така няма да има и в бъдеще. А що се отнася до цели, които пряко или косвено имат отношение към военния потенциал, то те съответно подлежат на поразяване", обясни Песков. 

През последните няколко седмици масираните ракетни атаки срещу енергийна инфраструктура из цяла Украйна принудиха милиони украинци да живеят без ток, вода и отопление в продължение на часове, а понякога и на дни. Нападенията бяха извършени точно преди температурите да паднат под нулата, отбелязва Ройтерс. 

Песков беше запитан и как страданието на украинските граждани може да се съчетае с неотдавна изразената от Путин позиция, че той не иска да унищожава нито Украйна, нито народа ѝ.

"Украинското ръководство има всички възможности да приведе ситуацията в нормален ред, като изпълни исканията на Русия и съответно да прекрати всички възможни страдания на мирното население", отговори той.

Говорителят на Кремъл коментира и ситуацията около руските доставки на петрол и газ, като изтъкна, че Москва не възнамерява да снабдява с въпросните суровини страни, които подкрепят въвеждането на таван на цените. Песков допълни, че предстои да се вземе окончателно решение, след като се анализират всички данни. 

Страните от Г-7 планират да наложат максимална цена от 65-70 долара на барел за руски петрол, но държавите от ЕС все още не са постигнали съгласие по този въпрос и предстоят още преговори, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

В момента руският петрол, транспортиран по море, се търгува за около 70 долара на барел и от икономическа гледна точка планираният ценови таван няма да има голямо значение. Въпреки това подобна мярка може да доведе до дългосрочни стратегически последици, в случай на ново повишаване на цените, допълва ТАСС.

Според европейски експерти има сериозен риск Русия да преустанови доставките си до страни, които са се присъединили към механизма за контрол на цените, дори и засега той да е безболезнен за Москва. Ако при подобна ситуация останалите производители на нефт не увеличат рязко добива си, спирането на руските доставки може да предизвика внезапно повишаване на цените на световния пазар.

Снимка: БГНЕС