Битката за Сената в Пенсилвания: Тръмп, Байдън и Обама призоваха американците да гласуват

"Това ще е "решаващ" момент за бъдещето на американската демокрация. Тя е буквално върху изборната бюлетина", смята Байдън

06.11.2022 | 19:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

В навечерието на междинните избори в Америка трима президенти - Джо Байдън, Барак Обама и Доналд Тръмп, са в Пенсилвания, където най-вероятно ще се реши съдбата на Сената. Навярно за пръв път и тримата отправиха едно и също послание към американците - да гласуват на 8 ноември.

Макар и да държат двете камари на Конгреса, Демократите са напът да загубят не само долната, но и горната камара. Битката за Сената обикновено се решава в Пенсилвания - щат, чиято изборна география е знакова за цялата страна.

На двата края има сини острови, където жителите избират кандидати от Демократическата партия, а между тях - червено море на Републиканската. И така сегашният президент Джо Байдън беше поканил в подкрепа Барак Обама.

"Това ще е "решаващ" момент за бъдещето на американската демокрация. Демокрацията е буквално върху изборната бюлетина. Това е решаващ момент за нацията и ние всички трябва да говорим с един глас", заяви Джо Байдън.

"Истината и фактите, логиката и разумът и основното благоприличие са в бюлетината. Самата демокрация е в бюлетината – залозите са високи", посочи Обама в речта си след тази на Байдън.

На около 400 км западно от Филаделфия, друг вече управлявал президент - Доналд Тръмп, намекна отново за възможността да се кандидатира за президент през 2024 г.

"Обещавам ви, че в много кратък срок ще ви зарадвам толкова много. Бих го направил още сега, но искам днес фокусът да бъде върху Мехмет Оз", каза Доналд Тръмп.

В Пенсилвания тънка разлика разделя кандидата на Демократическата партия в Сената Джон Фетерман от републиканеца Мехмет Оз. А Сблъсъкът между бивши и настоящи президенти в ключовия щат може да се окаже предвестник на президентските избори след две години.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС