МААЕ смята АЕЦ "Запорожие" все още за украинска, командирова допълнителни експерти

Гроси подчерта, че не разполага с информация дали Русия е свързала централата към своите енергийни мрежи

06.10.2022 | 20:17 Редактор: Ирена Бакърджиева
МААЕ смята АЕЦ

Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси обяви, че организацията ще увеличи броя на своите експерти в АЕЦ "Запорожие" от двама на четирима, предава ТАСС.

По думите му МААЕ продължава да смята съоръжението за украинско, въпреки указа на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, с който обяви централата за собственост на Русия.

Гроси подчерта, че МААЕ не разполага с информация дали Русия е свързала Запорожката АЕЦ към своите енергийни мрежи.

Наблюдателите на МААЕ продължават да работят в централата, планирана е ротацията на екипа, каза Гроси по време на посещението си в Киев. Фрагмент от изявлението му беше показан по CNN, пояснява агенцията.

"Няма промени - смятаме да продължим да работим там. Както казах по време на посещението си в централата, МААЕ не си тръгва никъде, ние оставаме. Продължаваме да работим, планираме ротация. Екипът ще бъде заменен с нов", каза той, цитиран от "Фокус".

Запорожката атомна електроцентрала, разположена в Енергодар, е под контрола на руските сили. В началото на септември централата бе посетена от мисия на МААЕ, ръководена от Гроси. След като мисията напусна съоръжението, двама служители на агенцията останаха в нея като наблюдатели. По-късно МААЕ публикува доклад, призоваващ за създаване на зона за безопасност около Запорожката АЕЦ, за да се предотвратят аварии поради военни действия.

В сряда руският жител Владимир Путин подписа указ за прехвърляне на ядрените съоръжения на Запорожката АЕЦ във федерална собственост. Той също така инструктира да се създаде федерално държавно унитарно предприятие "Запорожка АЕЦ", на което ще бъде възложена собствеността на станцията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК