Захарова: В ядрена война не може да има победители, ЕС да реши дали е за преговори

Подкрепата от Запада удължава боевете и тласка режима в Киев към нови престъпления, коментира говорителят на МВнР на Русия

06.10.2022 | 19:55 Редактор: Елеонора Танева
Захарова: В ядрена война не може да има победители, ЕС да реши дали е за преговори

Западните страни, с подкрепата си за Киев и неговите престъпления, само забавят военните действия и самите те все повече и повече се въвличат в конфликта, преставайки да бъдат неутрална страна. Това каза на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Подкрепата от Запада удължава боевете и тласка режима в Киев към нови престъпления... Все повече и повече пари "текат" към Киев, за да убият още повече хора, за да наводнят региона с кръв", коментира Захарова, цитирана от ТАСС.

Тя коментира, че американците открито признават, че почти в реално време предават сателитни и други разузнавателни данни на командването на въоръжените сили на Украйна. По думите ѝ - участват в планирането на военните операции. 

"Това не е ли съучастие? Това е истинска хибридна война", изтъкна Захарова.

И предупреди ЕС, че ако окаже военна помощ на Украйна, "това ще ѝ придаде статута на участник в конфликта". И призова Съюза да вземе решение - дали е за преговори или за решаване на конфликта на бойното поле.

Захарова коментира и обвиненията срещу Путин в ядрен шантаж. 

"Нямаме намерение да участваме в този ужасен дискурс, посветен на нагнетяването на ядрена реторика. Руската федерация е напълно ангажирана с принципа за недопустимост на ядрена война. Ние многократно сме казвали и потвърждавали това: В такава война не може да има победители, тя никога не трябва да се разгръща", категоричен е говорителят на руското външно министерство. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
6 rate up comment rate down comment 3
Юрий
преди 1 година
Те окупираха Крим . След това дадоха оръжие и всичко на Луганск и Донецк и се опитаха да свалят Зеленски, защото не им играеше по свирката и искаше сближаване с Европа а не както в Беларус да е зависима . Затова започнаха всичко. Видяха колко е лесно в два района и сбъркаха че навсякъде ще е същото.И понеже егото на Путин е велико , той нямаше избор освен да докаже колко е велик . И както всички диктатори с голямо его , ще си плати с империята Сигнализирай за неуместен коментар