Песков: Разследването на течовете на газ от "Северен поток" не може да се случи без Москва

Говорителят на Кремъл опроверга твърденията, че 700 000 руснаци са избягали от страната

06.10.2022 | 16:45 Редактор: Петя Кръстева
Песков: Разследването на течовете на газ от

Руското разузнаване винаги е твърдяло, че Украйна е отговорна за убийството на Дария Дугина, затова е положително, че САЩ споделят тази оценка, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Попитан за информацията на в. "Ню Йорк таймс", че според американски служители Киев стои зад убийството на Дугина, Песков отговори, че е добре, че САЩ явно са съгласни с Русия за предполагаемата роля на Украйна в нападението.

Киев обаче отхвърли твърденията, че е замесен в убийството.

Песков опроверга съобщенията, че 700 000 руснаци са избягали от страната, откакто Москва предприе мобилизация на стотици хиляди резервисти, които да се бият в Украйна. Той каза пред репортери, че не разполага с точни данни колко хора са напуснали Русия, след като руският президент Владимир Путин обяви "частична мобилизация" на 21 септември.

Говорителят на Кремъл подчерта, че Москва се готви съвсем скоро да посрещне генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. Предвижда се той да пристигне днес в Киев, а после да замине за Москва. Посещението му вероятно ще се съсредоточи върху ситуацията със Запорожката атомна електроцентрала, намираща се в Южна Украйна на територия, която Русия обяви за своя.

Според Песков Русия е била уведомена по дипломатически канали, че не се планира да бъде поканена да се включи в разследване на течовете на газ от "Северен поток". По думите му Москва смята, че такова разследване на може да се прави без нейно участие.

Говорителят на Кремъл твърди, че решението на групата ОПЕК+, в която влизат водещи производители на петрол, за намаляване на производството с 2 милиона барела на ден цели стабилизация на пазара. Според него, договаряйки намаляване на производството, ОПЕК+ е потвърдила репутацията си на организация, отговорна по отношение на стабилността на пазарите, пише БТА.

Организацията, в която водеща роля има Саудитска Арабия, вчера пренебрегна призивите на САЩ да запази нивото на петролното производство и постигна договореност за неговото намаляване, което е най-голямото понижение от началото на пандемията от коронавируса през 2020 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК