Захарова: Енергийното сътрудничество между ЕС и Москва е под въпрос

Генералната прокуратура на Руската федерация инициира образуване дело за международен тероризъм

06.10.2022 | 15:14 Редактор: Петя Кръстева
Захарова: Енергийното сътрудничество между ЕС и Москва е под въпрос

Енергийното сътрудничество между Москва и Европейския съюз на фона на "терористичните атаки" срещу газопроводите "Северен поток" и позицията на Брюксел е под сериозен въпрос. Това подчерта говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава РИА Новости.

"Брюксел явно не възнамерява да преразгледа курса си на отказ от енергийното сътрудничество с Русия. Към настоящия момент като цяло то е под сериозен въпрос, като се има предвид саботажа срещу газопроводите", заяви Захарова на брифинг.

Атаките бяха извършени на 26 септември едновременно срещу два руски газопровода за износ на синьо гориво към Европа – "Северен поток" и "Северен поток 2". Германия, Дания и Швеция не изключват целенасочен саботаж. Операторът Nord Stream Nord Stream AG съобщи, че щетите по газопроводите са безпрецедентни и е невъзможно да се оцени времето, необходимо за ремонтирането им.

"Газпром" съобщи на 3 октомври, че налягането в повредените газопроводи "Северен поток" и "Северен поток 2" се е стабилизирало, изтичането на газ е спряло и газът се изпомпва от друго разклонение на "Северен поток 2", за да се провери неговата цялост. На свой ред шведската брегова охрана заяви същия ден, че изтичането от "Северен поток 2“ продължава и дори леко се увеличава, съобщи "Фокус".

Генералната прокуратура на Руската федерация инициира образуване дело за акт на международен тероризъм след повредата на газопроводите "Северен поток". Датският външен министър Йепе Кофод обяви, че правителството в Копенхаген ще откаже участието на Русия в разследването на саботажа и идентифицирането на отговорните за него.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК