Цената на петрола продължава да расте, след като ОПЕК+ съкрати производството

Русия повтори предупреждението, че няма да продава суров петрол на страни, които приемат таван на цените

06.10.2022 | 10:47 Редактор: Теодора Патронова
Цената на петрола продължава да расте, след като ОПЕК+ съкрати производството

Петролът отбеляза тридневно рали, след като алиансът ОПЕК+ се съгласи на най-голямото съкращаване на производството от 2020 г. насам и Русия повтори предупреждението, че няма да продава суров петрол на страни, които приемат таван на цените.

ОПЕК+ планира да намали дневния добив с 2 милиона барела, ход, който предизвика бърз укор от САЩ. Администрацията на Байдън преди това настояваше за повече петрол от производителите, докато се бори с инфлацията, предизвикана от енергийната криза.

Goldman Sachs Group Inc. повиши прогнозата си за цените на петрола Brent за четвъртото тримесечие до 110 долара за барел след действието на ОПЕК+ и каза, че намалението може да накара Международната агенция по енергетика да координира освобождаването на резерви. Цените на суровия петрол се понижаваха от юни насам поради опасения относно глобалното забавяне.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия каза, че реалното въздействие на съкращенията вероятно ще бъде около 1 милион до 1,1 милиона барела на ден от ноември, като се има предвид, че някои членове на алианса вече изпомпват доста под квотите си. Това все още се равнява на най-голямото намаление от началото на пандемията.

Говорейки след обявяването на ОПЕК+, руският вицепремиер Александър Новак каза, че действията за ограничаване на цената на петрола на неговата страна ще имат обратен ефект и могат да доведат до временно намаляване на добива. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК