Възстановиха доставките на руски газ за Италия през Австрия

Очаква се това да облекчи временно цените на газа в Европа

05.10.2022 | 14:59 Редактор: Теодора Патронова
Възстановиха доставките на руски газ за Италия през Австрия

Доставките на руски газ до Италия през Австрия са възобновени, облекчавайки временно цените на газа в Европа, съобщава Bloomberg.

"Газпром" заяви, че е намерила решения с италианските купувачи, за да се преодолеят регулаторните промени в Австрия в края на септември, които възпрепятстваха транзитните потоци, посочва компанията в съобщение в социалната мрежа Telegram. Водещите фючърси на природния газ спаднаха с 4,7% след новината.

Спорът с австрийските власти е поредният от серия подобни, свързани с регулации и договорни клаузи, които се използват от "Газпром" като начин да се ограничат руските доставки на газ в Европа. 

Доставките на газ за Европа през газопровода, който преминава през Австрия, бяха спрени в събота, само дни след като бяха нанесени вреди върху газопроводите "Северен поток", предизвикали огромни изтичания на газ в Балтийско море близо до Дания и Швеция. Има известна предпазливост за следващия ход на Русия, след като няколко страни, сред които Германия, обявиха, че щетите са нанесени от саботаж.

Италианският енергиен гигант Eni потвърди възстановяването на газовите потоци в сряда, заявявайки в свое съобщение, че проблемът е бил решен. Австрийският регулатор E-Control каза, че решение явно е било намерено.

Цените на газ в Европа спаднаха до 154,28 евро за мегаватчас в сряда, като по-късно се търгуваха за 158,35 евро.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК